Automobiler på G – Bilen i Kronobergs län 1900-1930
Bokens form lyfter bildmaterialet, det är snyggt och okonstlat och tidsdetaljer som saxade radannonser och liknande för historien framåt. Bilböcker kan tillåtas vara hur fula som helst. Inte den här!
Claes Johansson i Klassiker, nr 3 2012. Betyg: 5 av 5.
Det är en sensommardag i början av 1920-talet. I ladan står en begagnad T-Ford, som fått ersätta hästen vid familjens utflykter till stan. Man är först i byn med bil, och man vårdar den ömt. Man visar också gärna upp den vid tillfälle. Kanske skjutsar man grannflickorna till och från dansbanan på lördagskvällen för en femtioöring. Ibland kör man bud åt slaktaren och handlaren vid vägskälet, för att klara lånet på åttahundra kronor. Far sköter rundsmörjning och enklare reparationer själv, och där han går bet tar smeden vid. Det är bekvämt att ha bil, och det går snabbt att vänja sig vid den nya livsstil som den för med sig.
Strax efter sekelskiftet 1900 dök de allra första bilarna upp i Kronobergs län. Men det skulle dröja till första världskrigets slut innan de började hitta ut till landsbygden. Det här är berättelsen om hur den första skymten av en automobil upplevdes, om hur hästar skrämdes i sken av motorljudet och om hur vägarna började förberedas för den kommande bilismen. Automobiler på G berättar om pionjärtiden, från 1900-1930, då bilen fortfarande var ett tekniskt vidunder som lockade nyfikna åskådare när den drog fram längs grusvägarna. Så som det var på landsbygden i Sverige för omkring hundra år sedan.
192 sid, rikt illustrerad med fotografier, dokument mm. Pris: 175 kr inkl. moms. Eventuell frakt tillkommer.
Boken finns även att köpa i Smålands museums shop, och kan beställas från Bokus.